Man læser så meget om ærteblomster – lathyrus. De kan være besværlige, de får skimmel, de blomstrer kun kort osv. Men intet kunne være mere forkert!

Så bare kom i gang med dem. Og hvis du gør som jeg, får du ikke alene en spireprocent på næsten 100 – du får også fordoblet din investering. Og så er det både nemt og ganske gratis. Læs bare her …

produktion af lathyrus

Er det Lathyrus som disse du går og drømmer om, så følg med på denne side. Det er slet ikke så svært …

Forbered Lathyrusfrøene

Start med at lægge dine frø i et glas vand. De skal ligge der i ca. to døgn, og du kan se når de er klar til at blive sået. Så får de en lille fin sprække i frøskallen. Nogle har måske endda allerede boret en lille spire ud gennem skallen.

Lathyrus lægges i blød

Læg dine Lathyrus i blød i 1-2 døgn, så begynder de at svulme op og måske sætte nogle spirer.

Så de opsvulmede frø

Efter 1-2 døgn er frøskallen blevet blød og vil spire uden problemer. Så dem i høje potter, bakker, mælkekartoner eller lignende. Jeg bruger selv Rootrainers. Rootrainers er smarte fordi de tillader rødderne god plads i dybden, og de kan stå endog ganske tæt. De er også nemme og skånsomme, når planterne skal plantes om eller ud.

Lathyrus spirer i Rootrainers

Efter få dage spirer Lathyrus-frøene i mine Rootrainers.

Lad dine Lathyrus vokse og knib dem så

Nu skal planterne have lidt ro og gerne lidt varme. Og ikke længe efter, står du pludselig med en bakke ærteblomster, der er ved at vokse ud over kanterne. Og så er det på tide at gøre som man kan læse mange steder: Topskuddene skal nemlig knibes af.

Normalt læser man, at topskuddet skal knibes af når planterne er ca. 10 cm høje. Vent du bare lidt længere, hvis du vil følge min opskrift: Der skal være 2-3 blade i god vækst, og efter det øverste af disse blade, må der gerne være yderligere 10 cm ekstra længde på planterne.

Lathyrus topknibes

Her er halvdelen af den ene bakke Lathyrus topknibet med en alm. saks.

Og nu kan du knibe topskuddet af, der gemmes fugtigt. Det er nemlig i topskuddene hele hemmeligheden ligger.

Få fordoblet dine Lathyrus

Håndter dine topskud forsigtigt. Nu skal du nemlig til at lave stiklinger – massevis af Lathyrus-stiklinger! Der er ikke mange der ved det, men Lathyrus sætter rod utrolig nemt.

Topskud af Lathyrus

Her har jeg et bundt topskud fra nogle af mine Lathyrus, som jeg skal til at lave stiklinger af.

Jeg bruger selv en billig spirekasse købt i et supermarked, og det er en rigtig god investering. Kasserne har udluftning i begge ender, og det er i disse spirekasser jeg laver de fleste af mine forskellige stiklinger af stauder, sommerblomster og klematis. Det er faktisk ret nemt!

Lathyrus stikkes

Topskuddet sættes i en god muldjord tilsat en god portion grus, der giver luft til rødderne. Tryk let til, så stiklingen står fast. Det er såmænd det.

Du kan sagtens plante tæt – de er slet ikke så sarte. Har du ingen spirekasse, kan en stor potte også bruges. Her sætter du bare en hvid plastpose om, så fugtigheden holdes inde. Husk at klippe et lille hul i toppen, så planterne kan ånde. Et lille buet stykke ståltråd kan holde posen på plads.

Lathyrus i spirekasse

Her har jeg 50 stiklinger af Lathyrus, der slår rødder på kun 1-2 uger, hvorefter de allerede er godt i gang og snart kan plantes ud.

Når planterne har slået rødder efter kun 1-2 uger, skal de afhærdes. Tag dem ud af deres fugtige miljø, og vend dem til et mere tørt ét. Herefter varer det ikke længe før dine gratis Lathyrus kan komme i haven, i potter eller i altankassen.

God fornøjelse

– Kenn Römer-Bruhn