Så er det tid til hjemmelavet hyldebærsaft. Rent smagsmæssigt er der milevidt fra hyldeblomstsaft til hyldebærsaft. Alligevel er der noget. Noget af ren natur – og noget af sensommer og høst. Ligesom hyldeblomsterne er med til at byde sommeren velkommen, er hyldebær med til at sige farvel. Og gudskelov for det. For årets gang i haven – og i naturen – ville være svær at undvære.

Modne hyldebær en herlig septemberdag …

Når tiden er inde til at lave hyldebærsaft, får vi ikke bare en dejlig saft – vi får også en sund saft. Bærrene har nemlig et højt indhold af A- og C-vitamin. Desuden indeholder hyldebær også en masse aktive stoffer som anthocyaniner. Det vil sige at hyldebær får dig til at svede, er vanddrivende og hæmmer infektion. Altså en rigtig god drik inden alverdens dårligdom og virus flyver forbi i løbet af efteråret og vinteren.

Jeg har denne gang lavet to forskellige udgaver af en skøn hyldebærsaft:

  • Hyldebær, rørsukker og timian
  • Hyldebær, rørsukker og æbler

Idéerne til disse opskrifter har jeg taget fra min snapseerfaring. Her handler det om at udtrække smagsstofferne i kraftig koncentration i vodka eller anden smagsløs spiritus. Efterfølgende blander jeg snapsene for at finde de helt rigtige smagssammensætninger. Når man bruger vand i opskriften frem for snaps, er man mere blid ved udtrækningen, men får stadig massevis af smagsstoffer med.

Fælles for de to opskrifter er, at man nænsomt afskærer bærklaserne, når de er mest modne. Gerne så sent på sæsonen som muligt – ca. september-oktober. Når man er hjemme igen, afstilkes bærrene så godt man nu kan, så man ikke får for meget af stilkene med (herved undgår man for mange bitterstoffer). En smart idé er at fryse klaserne, for så kan man nemt afstilke hyldebærrene ved at slå på dem. Det er i øvrigt en god idé at skylle de indsamlede hyldebær, da fuglene jo æder løs af dem – men sikkert også skider på dem! Husk at tage dem fra skovbrynet, i mosen eller lignende steder, og ikke ved en forurenet vej – der er vel ingen der ønsker forurenede bær, og vi er vel økologiske .?!

Der smages på druer fra danske vinbønder

Hyldebærsaft kan skam serveres på fornem vis og er helt uden alkohol …

Hyldebær, rørsukker og timian

  • 2 kg hyldebær
  • 1 liter vand
  • 750 g økologisk rørsukker
  • 1 stor håndfuld timian fra haven
  • Saft af 1 økologisk citron

Hæld bærrene og timian i en gryde sammen med vandet. Når bærrene brister har det hele kogt længe nok, og kan tages fra komfuret. Si herefter indholdet fra gryden (saften, bærrene og timian), fx gennem et aflagt viskestykke der er lagt i et dørslag. Hæld den siet saft tilbage i den rengjorte gryde, og tilsæt sukker og citronsaft. Kog op igen til al sukkeret er opløst.

Det er bedst at fryse ned i plastflasker, men du kan også hælde på patentflasker, der er skoldet og (fy, fy) skyldet i atamon.

Den færdige ekstrakt kan fortyndes efter behov alt efter smagsstyrke. Smagen er ikke bare rigtig god – den er også super sund !!! Som skrevet længere oppe i indlægget, indeholder hyldebær nyttige anthocyaniner. Tilsætningen af timian tilføjer også phenoler, cymen, linalool, flavonoider m.m., der virker desinficerende. Rent faktisk vil denne saft styrke dit immunforsvar, og holde virus godt på behørig afstand gennem vinteren …

Hyldebær, rørsukker og æbler

  • 2 kg hyldebær
  • 1 liter vand
  • 750 g økologisk rørsukker
  • 1 kg madæbler
  • Saft af 1 økologisk citron
  • Evt. hel kanel

Skræl æblerne og skær dem i grove både, og hæld dem og hyldebærrene i en gryde sammen med vandet. Når bærrene brister har det hele kogt længe nok, og kan tages fra komfuret. Si herefter indholdet fra gryden (saften, bærrene og æblerne), fx gennem et aflagt viskestykke der er lagt i et dørslag. Hæld den siet saft tilbage i den rengjorte gryde, og tilsæt sukker og citronsaft. Kog op igen til al sukkeret er opløst. Ønskes en juleudgave af hyldeblomstsaften, kan kanel tilføjes i forbindelse med sukkeret – det er et sikkert hit!

Igen er det bedst at fryse ned i plastflasker. Alternativt kan du hælde på patentflasker, der er skoldet (og evt. skyldet i atamon).

Den færdige ekstrakt kan fortyndes efter behov alt efter smagsstyrke. Denne smag er den klassiske og lige nøjagtig som ens mormor ville have lavet den. Mums …

Advarsel

Jeg har to gange været udsat for, at enkelte flasker er gæret og deraf nærmest eksploderer, når de åbnes. En gæring kan producere mængder af kulsyre (der er jo meget sukker i), og hvis det står efterladt i en længere periode, øges trykket betragteligt. For at undgå at din saft gærer, er det nemmest at fryse den ned. Alternativt må du sikre en ekstrem høj hygiejne, hvor alt du kommer i nærheden af, er desinficeret med fx kogende vand. Dette lærer man hurtigt, når man også fremstiller vin. Her handler det om at kontrollere gæringen, så fremmede gærceller (vildgær) ikke ødelægger processen. Men det er jo en helt anden historie …

Toggle