Her får du opskriften på ikke bare tre, men fire skønne hyldeblomstsaft – herlig sommerfrisk økologisk hyldeblomstsaft …

Helt naturlig hyldeblomstsaft

Jeg har lavet fire forskellige udgaver af hyldeblomstsaft – inkl. en flot rosa:

Fælles for alle opskrifter er, at du skal tage blomsterskærmene når de netop er sprunget ud. Når du er hjemme igen, afstilkes de så godt du nu kan, så der ikke kommer for meget af stilkene med (så undgås for mange bitterstoffer). Du behøver såmænd ikke at vaske dem, hvis du blot husker at tage dem i mosen, på engen, langs marken mv. – og ikke lige ved en forurenet vej. Nej, skønne økologiske hyldeblomster skal det være!

Fælles er også, at alt sukker i de forskellige opskrifter, opløses i to liter kogende vand, hvorefter hyldeblomstskærme og citrus tilføjes.

Se en video af processen

Se også mit video-indlæg, hvor hele gennemgangen kan følges minutiøst … NB: Jeg er ved at optage en ny video af processen, der opdateres her i juni 2016, så den matcher blomsterhavens øvrige videoindlæg :).

Prøv også at lave hyldeblomst-champagne

Hvad med hyldeblomst-champagne? Det er udfordrende, spændende og sjovt – og så smager det pludselig af så meget mere. Læs selv mere om hyldeblomstchampagne

Eller hvad med at brygge en øl med hyldeblomster?

For den lidt mere avancerede brygger, kan en hyldeblomst-øl være sagen. Uha da da – den er god!

 

Koncentrat af hyldeblomst

Her ligger koncentraten af den ene af mine hyldeblomstsaft-typer.

Hyldeblomst, sukker og citron

  • 40-50 afstilkede blomsterskærme
  • 1 kg økologisk sukker
  • 3-4 økologiske citroner
  • 2 liter vand

Kog vandet sammen med sukker. Når det er helt opløst tilføjes citroner i skiver og hyldeblomstskærmene, og der røres godt rundt. Sluk for blusset og afkøl. Når det er afkølet, sættes det på køl og skal herefter trække i tre-fire dage. Der skal røres i det et par gange dagligt.

Frys ned i plastflasker eller hæld på patentflasker, der er skoldet (og evt. skyllet i atamon, hvis du bruger det stads).

Den færdige ekstrakt blandes med 3-4 dele vand afhængig af smagsstyrke. Smagen er som man husker den: bare så god!

Hylædeblomster i kurv

En fin kurv må der til, når hyldeblomsterne plukkes i juni …

Hyldeblomst, rørsukker, citronskal og citron

  • 40-50 afstilkede blomsterskærme
  • 1 kg økologisk rørsukker
  • 3-4 økologiske citroner
  • Citronskal rives med en juliennekniv (citronrivejern)
  • 2 liter vand

Kog vandet sammen med sukker. Når det er helt opløst tilføjes citroner i skiver, der mases lige inden de kommes i. Så kommes citronskallerne og hyldeblomstskærmene i, og der røres godt rundt. Sluk for blusset og afkøl. Når det er afkølet, sættes det på køl og skal herefter trække i tre-fire dage. Der skal røres i det et par gange dagligt.

Frys ned i plastflasker eller hæld på patentflasker, der er skoldet (og evt. skyllet i atamon, hvis du bruger det stads).

Den færdige ekstrakt blandes med 3-4 dele vand afhængig af smagsstyrke. Smagen på denne variant er mere frisk, og egner sig i øvrigt også ganske godt som apperitif med lidt hvidvin/vodka i: en rigtig frisk sommerdrik!

Hyldeblomster - fremstilling - nyd drikken

Fra blomsterplukning til ekstrakt til færdig hyldeblomstsaft … velbekomme!

Hyldeblomst, sukker, brun farin og lime

  • 40-50 afstilkede blomsterskærme
  • 1 kg økologisk sukker
  • 500 g brun farin
  • 6-8 økologiske limefrugter
  • 2 liter vand

Kog vandet sammen med sukker og brun farin. Når det er helt opløst tilføjes saften af alle limefrugterne. Så kommes hyldeblomstskærmene i og der røres godt rundt. Sluk for blusset og afkøl. Når det er afkølet, sættes det på køl og skal herefter trække i tre-fire dage. Der skal røres i det et par gange dagligt.

Frys ned i plastflasker eller hæld på patentflasker, der er skoldet (og evt. skyllet i atamon, hvis du bruger det stads).

Den færdige ekstrakt blandes med 4-5 dele vand afhængig af smagsstyrke. Smagen på denne variant er meget koncentreret og aromatisk karamelagtig (pga. den brune farin). Den mørke farve er virkelig flot og en god kontrast til den mere almindelige hyldeblomstsaft. Gad vide om den går til en god årgangsrom? Nå, men ikke desto mindre er denne hyldeblomstsaft: en lækker og frisk sensommerdrik!

Skønne hyldeblomster!

Hyldeblomster skal plukkes i tørvejr i juni måned.

Rosa hyldeblomstsaft

Jeg plantede nogle rosafarvede hyld i min blomsterhave for nogle år siden. Nu er jeg flyttet ned i en ny blomsterhave, og har allerede plantet små rødfliget hyld – Sambucus nigra ‘Black Lace’. Og de skal bestemt bruges til at lave rosafarvet hyldeblomstsaft. Opskriften på hyldeblomstsaft med et rosa præg, er fuldstændig identisk med de øvrige opskrifter.

Rødfliget hyld – Sambucus nigra ‘Black Lace’

Den rødfliget hyld – Sambucus nigra ‘Black Lace’ – egner sig fortrinligt til at lave en rosa udgave af hyldeblomstsaft.

Hvis du planter en Rødfliget hyld – Sambucus nigra ‘Black Lace’ – får du i tilgift en god kontrastplante, idet løvet er dybt mørkt purpurfarvet. En farve der kan indpasses mange steder i haven.

Jeg er ganske åben for yderligere forslag …

 

Se endnu mere om hyld

På opfordring har jeg skrevet lidt mere om hyld – inkl. en yderst populær hyldeblomstchampagne – og ja, der kommer jo nok også et indlæg om en god hyldebærsnaps på et tidspunkt 😉

Lidt ekstra bemærkninger

Atamon: Nogen har gjort mig opmærksom på, at atamon intet har med økologi at gøre. Det er korrekt! Jeg bruger imidlertid aldrig atamon, men fryser en del af min saft. Alternativer til atamon kan være skylning med finsprit eller vodka.

Sukker: Mængden af sukker kan naturligvis varieres efter behov.

Syre: Det samme gælder syreniveauet. Hvor syrlig skal drikken være, er jeg blevet spurgt. Igen er det smag og behag. Og mit bedste råd må være, at du forsøger dig frem. Jeg tilsætter aldrig vin- eller citronsyre udover hvad de naturlige citroner indeholder.

 

Hjemmelavet hyldeblomstsaft

Hjemmelavet hyldeblomstsaft er bare så skønt