Her får du opskriften på ikke bare tre, men fire skønne hyldeblomstsaft – herlig økologisk hyldeblomstsaft

Jeg har lavet fire forskellige udgaver af hyldeblomstsaft – inkl. en flot rosa:

  • Hyldeblomst, sukker og citron
  • Hyldeblomst, rørsukker, citronskal og citron
  • Hyldeblomst, sukker, brun farin og lime
  • Rosa hyldeblomstsaft

Fælles for alle opskrifter er, at du skal tage blomsterskærmene når de netop er sprunget ud. Når du er hjemme igen, afstilkes de så godt du nu kan, så der ikke kommer for meget af stilkene med (så undgås for mange bitterstoffer). Du behøver såmænd ikke at vaske dem, hvis du blot husker at tage dem i mosen, på engen, langs marken mv. – og ikke lige ved en forurenet vej. Nej, skønne økologiske hyldeblomster skal det være!

Fælles er også, at alt sukker i de forskellige opskrifter, opløses i to liter kogende vand, hvorefter hyldeblomstskærme og citrus tilføjes …

Se også mit video-indlæg, hvor hele gennemgangen kan følges minutiøst … I weekenden går jeg i gang med at lave et ‘champagne’-forsøg med hyldeblomster, og laver efterfølgende et indlæg om det. Det bliver spændende og sjovt …

Her ligger koncentraten af den ene af mine hyldeblomstsaft-typer

Her ligger koncentraten af den ene af mine hyldeblomstsaft-typer

 

Hyldeblomst, sukker og citron

  • 40-50 afstilkede blomsterskærme
  • 1 kg økologisk sukker
  • 3-4 økologiske citroner
  • 2 liter vand

Kog vandet sammen med sukker. Når det er helt opløst tilføjes citroner i skiver og hyldeblomstskærmene, og der røres godt rundt. Sluk for blusset og afkøl. Når det er afkølet, sættes det på køl og skal herefter trække i tre-fire dage. Der skal røres i det et par gange dagligt.

Frys ned i plastflasker eller hæld på patentflasker, der er skoldet og skyldet i atamon.

Den færdige ekstrakt blandes med 3-4 dele vand afhængig af smagsstyrke. Smagen er som man husker den: bare så god!

Hyldeblomst, rørsukker, citronskal og citron

  • 40-50 afstilkede blomsterskærme
  • 1 kg økologisk rørsukker
  • 3-4 økologiske citroner
  • Citronskal rives med en juliennekniv (citronrivejern)
  • 2 liter vand

Kog vandet sammen med sukker. Når det er helt opløst tilføjes citroner i skiver, der mases lige inden de kommes i. Så kommes citronskallerne og hyldeblomstskærmene i, og der røres godt rundt. Sluk for blusset og afkøl. Når det er afkølet, sættes det på køl og skal herefter trække i tre-fire dage. Der skal røres i det et par gange dagligt.

Frys ned i plastflasker eller hæld på patentflasker, der er skoldet og skyldet i atamon.

Den færdige ekstrakt blandes med 3-4 dele vand afhængig af smagsstyrke. Smagen på denne variant er mere frisk, og egner sig i øvrigt også ganske godt som apperitif med lidt hvidvin/vodka i: en rigtig frisk sommerdrik!

Fra blomstplukning til ekstrakt til færdig hyldeblomstsaft

Fra blomsterplukning til ekstrakt til færdig hyldeblomstsaft

 

Hyldeblomst, sukker, brun farin og lime

  • 40-50 afstilkede blomsterskærme
  • 1 kg økologisk sukker
  • 500 g brun farin
  • 6-8 økologiske limefrugter
  • 2 liter vand

Kog vandet sammen med sukker og brun farin. Når det er helt opløst tilføjes saften af alle limefrugterne. Så kommes hyldeblomstskærmene i og der røres godt rundt. Sluk for blusset og afkøl. Når det er afkølet, sættes det på køl og skal herefter trække i tre-fire dage. Der skal røres i det et par gange dagligt.

Frys ned i plastflasker eller hæld på patentflasker, der er skoldet og skyldet i atamon.

Den færdige ekstrakt blandes med 4-5 dele vand afhængig af smagsstyrke. Smagen på denne variant er meget koncentreret og aromatisk karamelagtig (pga. den brune farin). Den mørke farve er virkelig flot og en god kontrast til den mere almindelige hyldeblomstsaft. Gad vide om den går til en god årgangsrom? Nå, men ikke desto mindre er denne hyldeblomstsaft: en lækker og frisk sensommerdrik!

Hyldeblomster skal plukkes i tørvejr i juni måned.

Hyldeblomster skal plukkes i tørvejr i juni måned.

 

Rosa hyldeblomstsaft

Jeg plantede nogle rosafarvede hyld i min blomsterhave for nogle år siden. Nu er jeg flyttet ned i en ny blomsterhave, og har allerede plantet små rødfliget hyld – Sambucus nigra ‘Black Lace’. Og de skal bestemt bruges til at lave rosafarvet hyldeblomstsaft. Opskriften på hyldeblomstsaft med et rosa præg, er fuldstændig identisk med de øvrige opskrifter.

Rødfliget hyld – Sambucus nigra ‘Black Lace’

Den rødfliget hyld – Sambucus nigra ‘Black Lace’ – egner sig fortrinligt til at lave en rosa udgave af hyldeblomstsaft.

Hvis du planter en Rødfliget hyld – Sambucus nigra ‘Black Lace’ – får du i tilgift en god kontrastplante, idet løvet er dybt mørkt purpurfarvet. En farve der kan indpasses mange steder i haven.

Rødfliget hyld – Sambucus nigra ‘Black Lace’

Løvet på rødfliget hyld er smukt purpurfarvet.

Jeg er ganske åben for yderligere forslag, og vil supplere med billeder fra mine patentflasker mv. når jeg en gang kommer dertil …

Se mere om hyld

På opfordring har jeg skrevet lidt mere om hyld – inkl. en meget populær hyldeblomstchampagne – og ja, der kommer jo nok også et indlæg om en god hyldebærsnaps ;-)

 

Hyldeblomstsaft i haven er bare så skønt

Hyldeblomstsaft med kig til blomsterhaven er bare så skønt